Türk şirketler küp uydu üretmek için güçlerini birleştirdi: Birinci uydu 2024’te fırlatılacak!

Türk şirketler küp uydu üretmek için Uydu Teknolojileri Teşebbüs Grubu’nu kurdu. Hedef Elektronik, Skytech, Neta, Profen ve Kanada’nın değerli uydu üreticilerinden QSTC güçlerini birleştirdi.

Beş şirket ortasında iş birliği protokolü imzalandı. KÜPSAT A.Ş. isminde şirket kurulacak. Birinci uydun önümüzdeki aylarda üretilecek ve 2024’ün birinci yarısında uzaya gönderilecek.

Küçük ve küp uyduların birçok kullanım alanı olduğuna dikkat çeken Hedef Elektronik İdare Şurası Lideri Hayrettin Özaydın, “Gün geçtikçe tüm yörüngelerde yer alan uydu sayısı süratle artacak. Bu durumun neler getireceğini elbette vakit gösterecek fakat Rusya akabinde da ABD ve Çin Uzay Savaş Komutanlıkları kurarak bu alanda da faal bir güç olma amaçları olduğunu ortaya koydular. Bizim de ülke olarak bu uğraşın gerisinde kalmamalı ve Uzay Savunma Bakanlığı kurarak bu alandaki varlığımızı meşrulaştırmalıyız.” dedi. Özaydın, “UTGG, tüm paydaşları ile birlikte Türkiye’de küp uydu araştırma, geliştirme ve seri üretim emeliyle bu türlü bir küme kurduk. En geç bir ay içinde Küpsat A.Ş. ismi ile yeni bir şirket kurarak faaliyete başlayacağız. Amacımız 2024’ün birinci altı ayı içinde birinci uydumuzu fırlatmak.” diye konuştu. Seri üretime geçildiğinde Türkiye dışında amaç pazarların MENA; Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkeleri olduğunu da ayrıyeten belirtti.

Kanada QSTC İdare Konseyi Lideri Gurvinder Chohan ise Türkiye ve yakın bölgede iş imkanlarını geliştirmek istediklerini, üretimin lokal olarak yapılmasında ve eserlerin geliştirilmesinde rol almaktan memnunluk duyduklarını tabir etti. Ayrıyeten Türkiye’nin bir sarsıntı ülkesi olduğunu da hatırlatan Chohan, yakın yörüngeye atılan küp uydular ile zelzele başta olmak üzere doğal afetler için erken ihtar sisteminin sağlanabildiğini lisana getirdi.

İTÜ’den takviye alınacak

Toplantıda kelam alan Neta Satış Müdürü Derviş Gedikoğlu, Küpsat A.Ş.’nin İTÜ Teknopark’ta kurulacağını belirterek, İTÜ’nün de laboratuvarları ile projeye takviye olacağını söyledi. Yerli üretimin ekonomimiz için ne kadar değerli olduğunu vurgulayan Gedikoğlu, “Bu teşebbüsün çok başarılı olup büyüyeceğine yürekten inanıyorum, ülkemize güzel olsun” dedi.

Ankara’da fabrika kurulacak

Yönetim merkezinin İTÜ Teknopark olmasına karşın üretimlerin Ankara’da inşa edilecek fabrikada yapılacağını söyleyen Skytech CEO’su Uğur Ünsal, “Ankara Elmadağ’da 25 dönüm alana sahip bir fabrika inşa edilecek. Fabrikayı seri üretim için en kısa müddette hazır hale getirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Bugüne kadar telekomünikasyon alanında birçok teşebbüsü bulunan Profen Uydu Hizmetleri Genel Müdürü A.Gürkan Sencar UTGG’nin tüm ülkemize iyi olmasını dileyerek “Girişim için yeni paydaşların iştirakini kıymetlendirme basamağındayız. Kümeye yeni eklenenlerle daha güçlü olacağız ve daha âlâ işler ortaya çıkaracağız.” dedi.

Exit mobile version