Site icon Teknolojikolik

Komplo teorileri tekrar çıldırdı: Ay’ı neden gündüz de görebiliyoruz?

Ay’ın neden gündüz vakti de gökyüzünde görülebildiğini hiç düşündünüz mü? Farklı bir biçimde kimi beşerler bunun, Ay’ın yeni yapmaya başladığı bir davranış olduğuna inanıyor. Ve doğal olarak yeni bir komplo teorisi de doğuyor.

ABD’de sağ görüşlü bir yayıncı ve komplo teorisyeni olan Stew Peters, yeni bir olayın ispatı olduğuna inandığı şeyi X’te biraz dramatik bir biçimde paylaştı: “Dolunay gün ortasında ortaya çıkıyor. Bunun olmaması gerekiyordu.” Ay’ın olağan bir düşük çözünürlüklü fotoğrafının şaşırtan sayıda yine paylaşılmasının yanı sıra, başka kullanıcılar da gökyüzünde bir sorun olduğu konusunda hemfikir.

Bir kullanıcı ikinci bir komplo teorisini hatırlatmadan evvel “Bunu birkaç yıldır fark ediyorum. Günde 3 kere yürüyorum ve sabahları ve sabahın geç saatlerine kadar her vakit bir tarafta ayı, öbür tarafta güneşi görüyorum” diye karşılık verdi ve ekledi: “Burada çok yapay bir şeyler oluyor. Güneş artık beyaz, çocukluğumuzdaki üzere sarı değil. Ay fener üzere parlıyor, gerçek üzere görünmüyor. Gökyüzümüzde neler olup bittiğini kesinlikle sorgulamalıyız! Tüm kimyasal izlerinden bahsetmiyorum bile.”

İnternette bir müddettir bu komplo teorisi dolaşıyor olsa da hayır, Güneş’in rengi değişmedi. Hala yıllar evvel sahip olduğu ile birebir renge sahip, lakin siz gençken havadaki daha yüksek kirlilik nedeniyle Güneş olduğundan daha sarı görünmüş olabilir. Ay’a geldiğimizde ise, doğal uydumuz rakip ışık eksikliği nedeniyle geceleri daha parlak görünmesine karşın gündüzleri her vakit görülebilmektedir, lakin yeni Ay periyodunu çevreleyen birkaç gün boyunca Güneş’in dağınık ışığının daha tesirli rekabeti nedeniyle görünmez.

Ay’ın yörüngesi ve Dünya’nın dönüşünü gösteren kısa bir görüntüye yahut bir çizime bakarsanız, durum çok daha net bir biçimde görülecektir.

Ay, birçok evresi sırasında gündüz ve gece boyunca güneş ışığını Dünya’ya yansıtır. Bu sıra dışı bir şey ya da Ay’ın hareket etmesine sebep olan bir cins komplonun ispatı değildir, Ay her vakit olduğu üzere yörüngesinde dönmeye devam eder. Yalnızca, ortada gökyüzüne tahminen olağandan biraz daha dikkatli bir halde bakmak için biraz daha vakit harcamanız gerekebilir.

Exit mobile version