Site icon Teknolojikolik

İnsan bedeni, en fazla kaç derecelik sıcaklığı tolere edebilir?

İnsanlar için ne kadar sıcağın fazla olduğunu, diğer bir deyişle bir insanın en fazla ne kadar sıcaklığı tolere edebileceğini anlamak, dünyanın en yüksek ortalama global sıcaklığa ulaştığı bu günlerde daha da ilgi cazibeli bir bahis haline gelmiş durumda.

İnsan ısı toleransı kelam konusu olduğunda işlerin önemli biçimde tehlikeli olmaya başladığı nokta, görünüşe nazaran 40 ila 50°C ortası. İngiltere’deki Roehampton Üniversitesi’nden Profesör Lewis Halsey ve takımı, bu aralığı kritik sonu belirleyen yakın tarihli bir raporda sunmuş durumda.

Söylenene nazaran, global sıcaklık ortalama 17,18 dereceye yükseldi. Bu kulağa epey yönetim edilebilir gelebilir lakin 17,01 dereceden yükseldiği düşünülünce kimsenin istemeyeceği bir yükseliş. Halsey ve meslektaşlarına nazaran istatistiklerin altında yatan gerçek, sıcaklıkların ABD ve Çin’in güney bölümlerinde süratle yükseldiği, Kuzey Afrika’da ise 50 dereceye kadar çıktığı ve işlerin hakikaten karşıt gitmeye başladığı. Üstelik bu durum daha da berbata gitmek üzere olabilir.

Leipzig Üniversitesi’nde atmosferik radyasyon alanında araştırma vazifelisi olan Dr. Karsten Haustein verdiği bir demeçte, “Muhtemelen Temmuz ayı şimdiye kadarki en sıcak ay olacak ve bununla birlikte şimdiye kadarki en sıcak ay… ‘şimdiye kadarki’ derken Eemian devrinden bu yana, yani yaklaşık 120.000 yıl öncesinden bahsediyoruz” dedi.

Halsey ve takımı, ortaya koydukları bu sıcaklık sonu hakkında şimdi araştırmalarını bitirmiş değil. Tıpkı vakitte üst kritik sıcaklığın üzerindeki şartların farklı yaş ve fizikî form kümelerinde kalp sıhhatini nasıl etkilediğini de araştıracaklar.

Exit mobile version