Site icon Teknolojikolik

Büyük İskender’le ilgili değerli bir gizem daha nihayet çözüldü

Yıllar süren spekülasyon ve tartışmaların akabinde nihayet Büyük İskender’in ailesine ilişkin üç mezarın sahiplerinin kimlikleri belirlendi. Yunanistan’ın kuzeyindeki Büyük Vergina Tümülüsü’nde bulunan mezarlarda İskender’in babası, üvey annesi, üvey kardeşleri ve oğlunun kalıntılarının yanı sıra, zırhı ve kendisine ilişkin başka eşyalar da bulunuyor.

İlk sefer 1977’de kazılan mezarlar, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve yeni bir araştırmanın müelliflerine nazaran “şaşırtıcı derecede varlıklı mezar eşyaları içeriyordu.” Lakin, gömülen kemiklerin İskender’in yakın akrabalarına ilişkin olduğuna dair hiçbir kuşku olmasa da, bilim insanları neredeyse yarım yüzyıldır her mezarda tam olarak kimin yattığı konusunu tartışıyordu.

Çalışmanın müellifleri, kimin kim olduğunu anlamak için antik kalıntıların osteolojik tahlillerini, makrofotografisini, röntgenlerini ve anatomik diseksiyonlarını antik geçmişten gelen tarihi kaynaklarla birleştirdi. Bu sırada, Mezar 1’de dizi yaralı bir adamın yanı sıra, vefat anında yalnızca birkaç günlük yahut haftalık olan bir bayan ve bir bebeğin kemiklerinin bulunduğunu keşfettiler.

Bu nedenle erkek figürün, topalladığı bilinen Büyük İskender’in babası Makedonya Hükümdarı II. Philip olduğu sonucuna vardılar. Bebeğin yaşının son derece küçük olması, Philip’in MÖ 336’daki suikastının öyküsüyle de eksiksiz bir halde örtüşüyor. Birçok kaynağa nazaran Philip II, karısı Kleopatra’nın doğum yaptıktan yalnızca birkaç gün sonra müdafaaları tarafından öldürüldü. Cinayetin Philippos’un evvelki eşi ve kısa bir mühlet sonra “Büyük” lakabını alacak İskender’in annesi Olympias tarafından emredildiği düşünülüyor.

Suikastın çabucak akabinde Olympias hem Kleopatra’yı hem de bebeğini öldürdü ve bu biçimde İskender’in tahta çıkmasının önünü açtı. Araştırmacılara nazaran, “Kleopatra’nın çocuğu, rastgele bir Makedon kraliyet çifti ortasında suikast sonucu öldürülen tek yenidoğan olduğu için, yenidoğandan elde edilen iskelet ispatları, Mezar 1’in Kleopatra’ya ve onun yeni doğan çocuğuna ve hasebiyle II. Philip’e ilişkin olduğu konusunda kesin.”

Daha evvel birtakım bilim insanları, II. Philip’in, bir erkek ve bir bayana ilişkin kalıntıların da bulunduğu Mezar 2’ye gömüldüğünü öneriyordu. Fakat mezarda bir bebeğin bulunmaması ve erkek iskeletinde rastgele bir fizikî travma belirtisinin olmaması, bu ihtimali ortadan kaldırıyor.

Bunun yerine, çok cet binmeye ait iskelet delillerine dayanarak, çalışmanın muharrirleri Mezar 2’nin İskender’in üvey kardeşi Kral Arrhidaeus’un karısı “savaşçı kadın” Adea Eurydice’e ilişkin olduğu sonucuna varıyorlar. Muharrirler, “antik tasvirler ve açıklamalar nedeniyle kimi bilim adamları, Mezar 2’deki zırh üzere birtakım objelerin Büyük İskender’e ilişkin olduğunu öne sürdüler ki bu da lakin buranın II. Philip değil Arrhidaeus Mezarı olması durumunda mümkün olabilir” diyor. Hasebiyle bu kalıntıların “İskender’in çok daha az etkileyici olan kardeşine” ve onun epeyce etkileyici olan savaşçı karısına ilişkin olduğu belirlendi.

Son olarak, çalışmanın müellifleri, Mezar 3’ün Büyük İskender’in ergenlik çağındaki oğlu IV. İskender’in kalıntılarını içerdiğine dair uzun müddettir devam eden varsayımı sorgulayacak bir neden bulamadılar ve şu anda mezarın IV. İskender’e ilişkin olduğu düşünülüyor.

Çalışma, Journal of Archaeological Science: Reports üzerinde yayınlandı.

Exit mobile version