Meyyit İnternet Teorisi: Komplo teorisyenlerine nazaran internet, 2016’da öldü

featured

İnternet üzerinde pek çok farklı komplo teorisi bulabilir ve şayet aklınıza gelen çılgın bir fikir varsa, muhtemelen o fikri destekleyecek birilerini de çok zorlanmadan yanınıza alabilirsiniz. Fakat bu teorilerden biri, internetin kendisinin de büyük bir komplonun bir kesimi olduğunu öneriyor.

2016 yahut 2017’de internetin çok daha berbat hale geldiğini ve artık insan faaliyetinin neredeyse hiç olmadığı bir mezarlığa giriş yaptığınızı tez eden komplo teorisi olan “Ölü İnternet Teorisi”nin temel çıkış noktası da bu fikirden oluşuyor.

Ölü İnternet Teorisi hakkındaki tesirli bir paylaşım, “İnternet boş ve insanlardan mahrum üzere geliyor. Tıpkı vakitte içerikten de mahrum. Diyelim ki 2007’nin (ve sonrasının) internetiyle karşılaştırıldığında bugünün interneti büsbütün kısır. Artık gidecek hiçbir yer yok, yapacak, görecek, okuyacak ya da deneyimleyecek hiçbir şey yok” diyor.

Fikir epey saçma gözükebilir lakin elbette bu komplo teorisi giderek daha da tuhaflaşıyor; bugün bildiğimiz biçimiyle internetin büyük ölçüde sadece yapay zeka (AI) tarafından oluşturulan ve makûs hedeflerle oraya konan içerikten ibaret olduğunu argüman ediyor. Diğer bir deyişle, ibugünün internetinde insanların hiç hissesi olmadığı savunuluyor. Hedefi ise muhakkak bir zümreyi korumak. Üstteki paylaşımda belirtilene nazaran, “İşleri içerik üretmek ve çevrimiçi içeriğe cevap vermek olan botlardan ve fiyatlı çalışanlardan oluşan bir sistemi kullanarak, çevrimiçi ortamda ve daha geniş bir kültürde kültürü ve söylemi manipüle ederek patronlarının emellerini ilerletmeye yönelik büyük ölçekli, kasıtlı bir efor var.”

Komplo teorisyenlerine nazaran, bu botlar çabucak hemen her siyasi mevzu hakkında kamuoyunun algısını etkilemeye çalışıyor ya da seçkinleri sorgulamanızı engellemek için daima dikkatinizi dağıtarak eser satın almanızı sağlıyor.

Elbette internette çok fazla bot aktifliği olduğu bir sır yahut palavra değil. Hatta, 2022’de tüm internet trafiğinin (internet içeriği değil) neredeyse yarısı botlardan geliyordu. Web sitelerinin otomatik istek yağmuruyla makus niyetli olarak çok yüklendiği dağıtılmış hizmet reddi (DDOS) akınları üzere hareketler de bu trafiğe dahil ediliyor.

Botlar 2013 yılından sonra çok gelişti

Bu araştırmalardan birini gerçekleştiren firmalardan biri olan Imperva’nın kıdemli lider yardımcısı Karl Triebes, “Botlar 2013’ten bu yana süratli bir formda gelişti, fakat üretken yapay zekanın ortaya çıkışıyla birlikte teknoloji önümüzdeki 10 yıl içinde daha da büyük, daha telaş verici bir süratte gelişecek” diyor ve devam ediyor: “Siber hatalılar, gelişmiş otomasyonla API uç noktalarına ve uygulama iş mantığına saldırmaya daha fazla odaklanacak. Sonuç olarak, makus botlarla alakalı iş kesintisi ve mali tesir, önümüzdeki yıllarda daha da değerli hale gelecek.”

Muhtemelen toplumsal medya üzerinde de bu botlarla zati tanışmış olabilirsiniz. Bot tarafından oluşturulan içerikler, arama motorları için de büyük bir sorun teşkil ediyor ve bu durumun kötüleşeceği öngörülüyor. Beşerler Google’ın son birkaç yıldır yaşadığı performans düşüşünden şikayetçi olurken, çalışmalar, Google’ın insanları eskisinden daha az kullanışlı içeriğe gönderdiği fikrini destekliyordu. Google’a katılan 20. çalışan olan ve daha sonra Yahoo’nun CEO’su olarak vazife yapan Marissa Mayer, sorunun internetin kendisinin daha da kötüleşmesinden kaynaklandığına inanıyor.

Mayer, Freakonomics ile yaptığı bir görüşmede “İnternetin kalitesinin darbe aldığını düşünüyorum” dedi ve ekledi: “Google’a başladığımda yaklaşık 30 milyon web sayfası vardı, hasebiyle hepsini taramak ve dizine eklemek nispeten kolaydı. Çok üzere görünüyor ancak küçük. Bugün, Google’ın bir trilyondan fazla URL’yi gördüğü bir nokta olduğunu düşünüyorum.”

Mayer, insanların evvelden aldıkları kaliteli arama sonuçlarını alamadıklarında Google’ı suçlamalarının doğal olduğunu lakin Google’ın sonuçlarını daha çok web’e açılan bir pencere olarak gördüğünü ekledi.

Yine de, her ne kadar internetin berbata gittiğini ve kullanılabilirliği ve kullanım kolaylığı nedeniyle bot etkinliklerinin arttığını düşünsek de bu, internetin öldüğü manasına gelmiyor. Trafik, yapay zeka ile beşerler ortasında eşit bir bölünmeye yaklaşsa bile içeriğin çoğunluğu hala beşerler tarafından üretiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Meyyit İnternet Teorisi: Komplo teorisyenlerine nazaran internet, 2016’da öldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Teknolojikolik ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!